No items found.

Duurzame vervanger voor je cv-ketel

De transitie naar duurzaam verwarmen is cruciaal. Veel gebouwen worden nog op gas verwarmd, en bestaande oplossingen vereisen veel renovatie. YES!Delft start-up Tarnoc heeft hier een duurzame oplossing voor ontwikkeld met minimale impact: een Turbineketel.

Probleem 

De meeste gebouwen draaien op fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie als het gaat om verwarmen. De klimaatdoelen pleiten voor een versnelling van de transitie naar verwarming op een energiezuinige en CO2-neutrale manier. De beschikbare oplossingen zoals warmtenetten en warmtepompen vragen om complexe aanpassingen aan de gebouwen. Deze complexiteit maakt het moeilijk om snel op te schalen. Dit probleem inspireerde YES!Delft start-up founders Tijmen de Jong en Vincent Wijdeveld om Tarnoc op te richten. 

Oplossing 

Tarnoc is in 2019 opgericht met als doel een nieuw type warmtepomp te ontwikkelen: de Turbineketel. De volledig elektrische Turbineketel is de één-op-één-vervanger van de huidige cv-ketel, en hiermee biedt Tarnoc een betaalbare en schaalbare oplossing om bestaande gebouwen energiezuinig en emissieloos te verwarmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtenet vereist de Turbineketel van Tarnoc geen nieuwe infrastructuur en is de warmtebron te integreren in het bestaande gebouw.

Hoe werkt de Turbineketel 

De volledig elektrische Tarnoc Turbineketel zorgt ervoor dat bestaande woningen schaalbaar en snel (binnen één dag) van het aardgas af kunnen. De innovatieve hoog temperatuur warmtepomp vervangt de huidige cv-ketel op dezelfde plek, heeft geen buitenunit en kan door alle installateurs worden geplaatst.

De Turbineketel gebruikt buitenlucht als koudemiddel om zonder buitenunit water tot 80 graden te verwarmen, ook wanneer de buitentemperatuur -10 graden is. De buitenlucht wordt aangezogen en gecomprimeerd door een centrifugale compressor. Door deze compressie wordt warmte gegenereerd. Vervolgens expandeert de lucht in de turbine en wordt het ijskoud naar buiten geblazen. 

Partners, pilotes en erkenningen 

De ontwikkeling van de Turbineketel van Tarnoc wordt gedaan met de ondersteuning van verschillende partners zoals RVO, TU Delft, Yes!Delft, The Green Village, Innovation Quarter. Daarnaast wordt er samengewerkt met installateurs Breman, Kemkens en Van Dorp. 

Op dit moment zijn er al verschillende pilots gedaan met o.a. AREA, Wonenbreburg, Stadlander, Tiwos, Brabant Wonen, Casade, Zayaz, Alwel, WoonFriesland, Delta Wonen, Wooninc., Staedion, Woonstad, Gemeente Arnhem en Gemeente Nijmegen. Hieronder is de video te zien van de Stadlander pilot. 

Het product van Tarnoc beloont met verschillende awards: 

  • WarmteWissel
  • Enpuls Challenge
  • MT/Sprout ‘Beste ondernemer’
  • Financieel Dagblad ‘Talent van het jaar’.

Ook een Tarnoc Turbineketel in uw gemeente? 

De technologie van Tarnoc is veelbelovend en is al bewezen in verschillende operationele pilots. Wilt u ook een pilot met de Tarnoc Tubineketel in uw gemeente? Dat kan! 

Bij de installatie van de pilot zal Tarnoc zorgen voor de volledige installatie en monitoring & analyse van het systeem voor de eerste 2 jaar. Wilt u de pilot uitvoeren, zult u als gemeente een geschikte locatie moeten aanwijzen, de installatiekosten voor uw rekening nemen waarvoor een installateur naar keuze kunt aanwijzen. Een geschikte locatie moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De Turbineketel is voornamelijk geschikt voor gebouwen die hoogtemperatuurradiatoren gebruiken
  • Een netaansluiting van 3x25A 
  • U moet rekening houden bij de installatie met 2 in- en uitlaat buizen met een diameter van ⌀25cm 
  • De installatie van de Turbineketel neemt 80x70x155 cm ruimte in beslag en een gewicht van 275 kg

De pilot zal onderdeel zijn van het Region of the Future programma waarmee de aanschafkosten voor de Turbineketel door het programma worden gedragen. Neem contact op via het onderstaande contactformulier en wij nemen z.s.m. contact met u op. 

Meer informatie over de Tarnoc Turbineketel is hier te lezen.

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.