No items found.

Groene facades om de stad te verkoelen

Het klimaat wordt steeds extremer: zomers zijn droger en warmers en wanneer het regent, regent het harder. In steden wordt dit effect vergroot door een gebrek aan groen waardoor de afwatering slecht is en hittestress toeneemt. Groene façades kunnen gemakkelijk groen toevoegen aan de stad en dit probleem verlichten.

Probleem

Onze steden zijn volgebouwd met gebouwen, bestrating en infrastructuur en het groen heeft hiervoor moeten wijken. Dit heeft een impact op de leefbaarheid in de stad door de klimaatverandering. Bij hevige regenval kan het water niet goed afgevoerd worden door een gebrek aan groen. Daarnaast zullen de steden zonder veel groen slecht afkoelen tijdens de hete zomers. Maar hier is wat tegen te doen.

Groene façades zijn een goedkope, eenvoudige oplossing voor toenemende problemen in de stad. De grond waar de planten in groeien zijn in staat veel meer water op te nemen dan de rest van de straat. Planten verlagen de temperaturen in de stad met enkele graden door het creëren van schaduw en verdamping te bevorderen. Op het moment is het vaak onduidelijk bij veel gemeentes wat is toegestaan rond het vergroenen van je gevel. Ook is er vaak subsidie beschikbaar zonder dat bewoners dit doorhebben. 

Oplossing

Een groene façade

Een groene façade is klimaatadaptatie voor de gebouwde omgeving in de vorm van verticale begroeiing van of voor de gevel. Om huizen koel te houden in de zomermaanden is de belangrijkste eerste stap: de zon buiten houden. Want warmte die er niet in komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. Een groene façade kan de temperatuur van de gevel tot wel 7 graden Celsius verminderen (University of Western Australia, 2022).

Planten zijn een goede variant op zonnewering op plekken waar geen ramen zitten. Ook de grond waar de planten in groeien zorgt voor beter watermanagement in de stad. Er kan zowel meer water vastgehouden worden als dat het kan zorgen voor geleidelijkere waterafvoer.

Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam is een goed voorbeeld voor de rest van de gemeenten binnen de MRDH. Zij hebben het Rotterdams Weerwoord opgezet om klimaatadaptatie in de stad te bevorderen. Oorspronkelijk ging het vooral over het omgaan met water, maar de laatste jaren is hittestress als een steeds urgenter probleem naar voren gekomen waar zij onder andere op in zijn gaan spelen door middel van geveltuinen en groene façades. 

Uit deze gesprekken bleek dat Rotterdam wel kennis deelt met grote steden als Singapore zodat ze op gelijkwaardig niveau van elkaar konden leren, maar dat zij niet actief bezig zijn om kennis over te dragen aan kleinere gemeenten binnen de regio. Wel hebben ze aangegeven bereid te zijn om op te treden als spreker als er een workshop georganiseerd zou worden om kennis hierover te delen.

Wat andere gemeenten kunnen doen

Hieronder is een lijst met acties die de gemeente Rotterdam doet die andere gemeentes zouden kunnen overnemen:

  • Bij straatwerkzaamheden stimuleren dat geveltuinen aangelegd worden waardoor en minder tegels teruggeplaatst hoeven te worden
  • Strikte regels voor nieuwbouw voor meer groen en zonwering
  • Wijkaanpak: mensen de wijk insturen om kennis te delen en actie te stimuleren. Beginnend bij wijken met groter draagvlak en minder dringende problematiek op andere vlakken.
  • NK tegelwippen bekend maken onder bewoners
  • Gratis tegels laten ophalen door een tegeltaxi
  • Subsidies/geldregelingen:some text
    • Subsidie voor groene daken
    • Geveltuinvergunning 
    • Opzoomer Mee. Hier kun je als hele straat €500 terugkrijgen voor het vergroenen van de straat.
    • Subsidieregeling specifiek voor woningcorporaties. Samenwerken met woningcorporaties is volgens Rotterdam essentieel. Bij de gemeente Rotterdam is er zelfs iemand die een dag per week bij woningcorporaties werkt om deze uitdagingen te vertalen naar een uitvoerbaar beleid.

Respyre

YES!Delft startup Respyre ontwikkelt bioreceptieve materialen, zoals beton en pleister, die mosgroei op verticale oppervlakken ondersteunen. Dit bevordert de biodiversiteit, luchtkwaliteit, waterbeheer en vermindert de hittestress in stedelijke gebieden. Het integreren van Respyre's groene façades kan helpen om de stedelijke hitte-eilandeffecten te mitigeren en de leefbaarheid te verbeteren, door natuurlijke verkoeling en luchtzuivering te bieden.

Conclusie en aanbevelingen

Het is wenselijk dat de kennis van Rotterdam gedeeld wordt met de rest van de regio. Hierin zou de MRDH kunnen faciliteren. Daarnaast zou er een koppeling gemaakt kunnen worden tussen onze YES!Delft startup Respyre en geïnteresseerde gemeenten die op een innovatieve manier groene façades willen toepassen in nieuwe gebouwen en renovatieprojecten.

Respyre

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.