No items found.

Inventarisatie passieve huizen

Passiefhuizen zijn huizen die volledig zelfvoorzienend zijn. Met verschillende technieken wordt schoon water, warmte en elektriciteit zelf gemaakt in het huis. YES!Delft deed een inventarisatie naar deze technieken die ook in de huidige woningbouw toegepast kan worden.

Probleem

De oliecrisis van de jaren 70 zorgde ervoor dat iedereen kritisch moest gaan kijken naar hun energieverbruik in huis. Rond deze tijd werden zogeheten Earth Ships gebouwd in Noord-Amerikaanse woestijn-gemeenschappen. Hier werden vele slimme technieken toegepast om het energieverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. Hoewel deze Earth Ships grote lage huizen in de woestijn zijn, en daarom niet veel gemeen hebben met de Nederlandse woningbouw, is er nog steeds veel wat we van deze manier van bouwen kunnen leren. Daarnaast zijn er een aantal vergelijkbare projecten in Nederland waar we van kunnen leren. 

Onderzoek en conclusie   

YES!Delft onderzocht de technieken van verschillende passiefhuizen. Niet alleen in Nederland en de Verenigde Staten maar ook in bijvoorbeeld Duitsland. De gevonden technieken zijn gecategoriseerd in haalbaarheid en de effectiviteit van de oplossing en beschreven in dit rapport. In het rapport zijn veel technieken besproken die zouden kunnen bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. Hoewel alle technieken de uitstoot verminderen, zijn deze niet allemaal even interessant voor de MRDH om door te ontwikkelen. Om deze reden zijn alle innovaties ingedeeld in drie categorieën; prioritaire ontwikkeling, verder onderzoek nodig, minder belovende technologieën. De minder belovende technologieën worden hieronder niet meer benoemd.

Prioritaire ontwikkeling:

  • De groene façade & groene daken: het zijn relatief simpele toepassingen die erg makkelijk te retrofitten zijn. Hierdoor vormen ze een snelle en goedkope manier om hittestress te verminderen.
  • Passieve ventilatie: door slim te ventileren kan warmte goed afgevoerd worden. De toepassing in combinatie met de solar air heater is veelbelovend.
  • De solar air heater: is simpel in techniek en goedkoop in ontwikkeling. Het is een makkelijke manier om veel gas te besparen. 
  • Thermische buffers: zijn een goed alternatief voor andere vormen van duurzame warmte zoals een warmtepomp of warmtenet. Voor relatief weinig geld wordt ook het elektriciteitsnet minder belast. 

Verder onderzoek nodig:

  • Solar air heater opschalen naar een volledig huis: hoewel deze ontwikkeling erg lijkt op de solar air heater staat het toch volledig los hiervan. Er moet nog veel gekeken worden naar de haalbaarheid van een dergelijk model. 
  • Passive radiative heating: deze technologie heeft nog geen directe toepassing in isolatie maar heeft wel potentie.

Alle relevante technieken voor de energietransitie in Nederland zijn meegenomen in dit onderzoek naar de haalbaarheid van een passiefhuis in Nederland.

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.