No items found.

Klimaatadaptieve bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen ondervinden nu al gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Dit probleem zal alleen maar groeien met grote gevolgen voor veiligheid. Hoe kunnen de terreinen zich hier tegen wapenen?

Probleem

Extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval en hittegolven, hebben een grote impact op de leefomgeving, en dus ook voor de bedrijventerreinen in de MRDH. Zo veroorzaakt wateroverlast na hevige regenval bijvoorbeeld schade aan gebouwen en infrastructuur en de toenemende temperaturen in onze zomers verhoogd de hittestress. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 woningen en bedrijfspanden in Nederland kwetsbaar zijn voor wateroverlast, en dat 1 op de 3 Nederlanders te maken krijgen met ernstige hittestress.  Daarnaast dragen bedrijventerreinen vaak bij aan vervuiling van water en bodem door bijvoorbeeld afvalwaterzuivering van productieprocessen. Momenteel ontbreekt het aan een gezamenlijke aanpak: bedrijven opereren vaak individueel en er is weinig organisatie

Oplossing  

Klimaatadaptieve bedrijventerreinen zijn bedrijventerreinen die wel bestand zijn tegen de impact van klimaatverandering. Er worden verschillende innovatieve oplossingen geinteregreerd om bijvoorbeeld overvloedig water goed af te voeren of op te slaan. Voorbeelden van maatregelen zijn: 

  • Solar carports: overdekte parkeerplaatsen met zonnepanelen die energie opwekken en verkoeling bieden. Bovendien kan de opgewekte energie direct ingezet worden op het bedrijventerrein zelf door bijvoorbeeld elektrische auto’s te laden of kantoorpanden te voorzien van elektriciteit.
  • Regentuinen: verdiepte plantvakken die regenwater opvangen en zuiveren, en bijdragen aan biodiversiteit. Op deze manier hoeft het water niet afgewaterd te worden via het rioleringssysteem wat overstromingen van de terreinen verminderd. Wanneer 20-30% van het terrein wordt vervangen met regentuinen, kan 70mm water in 2 uur tijd worden opgevangen en wateroverlast worden voorkomen. Daarnaast bied meer groen verkoelings in de warme zomers.  
  • Slimme verlichtingssystemen: verhoogde veiligheid en betere verbindingen met omwonenden.

Het team van YES!Delft heeft daarnaast een animatie ontwikkeld waarmee voor een bedrijventerrein in kaart wordt gebracht wat er gebeurt bij hevige regenval. Deze animatie laat zien hoe het terrein zal onderstromen bij bepaalde hoeveelheden neerslag, zoals verwacht wordt in de toekomst. Met bestaande weermodellen van het KNMI worden realistische toekomstige scenario's geschetst. De video hieronder laat een voorbeeld van zo’n animatie zien. Dit hulpmiddel vergroot de bewustwording bij bedrijven en stimuleert hen om maatregelen te nemen. Het model is al gepresenteerd aan gemeenten, waar het enthousiast werd ontvangen. Gemeenten erkennen het belang van klimaatadaptieve bedrijventerreinen, maar ervaren vaak uitdagingen om bedrijven te motiveren tot gezamenlijke investeringen.

Samenwerking is essentieel. Door een collectieve aanpak kunnen bedrijven samen investeren in deze maatregelen, ondersteund door parkmanagement en organisaties zoals de Bedrijven Investeringszone (BIZ). Dit verlaagt de kosten per bedrijf en vergroot de impact van de oplossingen.

Conclusie en aanbevelingen 

Klimaatadaptieve bedrijventerreinen bieden een unieke kans om economische en ecologische belangen te combineren. Samenwerking tussen bedrijven, gemeenten en innovatieteams zoals YES!Delft is daarbij onmisbaar. Door gezamenlijk te investeren in slimme, modulaire oplossingen wordt niet alleen het terrein klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker voor bedrijven en werknemers.

Een analyse is gedaan voor het bedrijventerrein in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, wat een goede locatie is voor een pilot om dit bedrijventerrein klimaatadaptief te maken. Momenteel is er regelmatig wateroverlast. Meer details over het onderzoek is hier te lezen.

Bezoek team Region of the Future aan bedrijventerreinen in Pijnacker-Nootdorp.

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.