De introductie van robots in de openbare ruimte roept uiteenlopende reacties op. Hoewel velen de technologische vooruitgang toejuichen, bestaan er ook zorgen over privacy, veiligheid en de menselijke connectie. Voor gemeenten en beleidsmakers is het een uitdaging om te begrijpen wat de bevolking nodig heeft om robots te accepteren en zich er prettig bij te voelen. Bijvoorbeeld welke elementen een belangrijke rol spelen bij de (geleidelijke) introductie van robots in functies zoals schoonmaken of bezorgen. Om dit te onderzoeken werd een samenwerking gezocht met theatergroep Ulrike Quade.
De innovatieve theaterproductie met Ulrike Quade Company onderzoekt drie hyptoheses: welke impact hebben 1) geluid, 2) omgeving en 3) begeleide gesproken tekst op de acceptatie van robots door de bezoekers. Ieder element wordt getest in een afzonderlijk bedrijf van de presentatie met robothond Spot. Door Spot in een artistieke en gecontroleerde omgeving te introduceren, onderzoekt de voorstelling het comfortniveau van het publiek bij interactie met een robot in de verschillende bedrijven.
Geluid
Hoe beïnvloeden de geluiden die Spot maakt de perceptie van het publiek? En welke omgevingsgeluiden helpen bij de acceptatie van het publiek?
Omgeving
In welke mate speelt de setting waarin de robot wordt gepresenteerd een rol? Een theater biedt een veilige en neutrale ruimte, maar hoe zou dit verschillen in een drukke stad of een rustiek park, en welke elementen kunnen er toegevoegd worden om de omgeving te verbeteren?
Begeleide gesproken tekst:
Is de acceptatie beter wanneer er begeleide gesproken tekst is bij de robot? Bijvoorbeeld of de functie van de robot en hoe deze onze samenleving positief kan beïnvloeden? Wat gebeurt er met het publiek wanneer Spot zelf praat?
De voorstelling biedt niet alleen inzicht in deze elementen, maar stimuleert ook de dialoog tussen burgers, beleidsmakers en technologen over de toekomst van robotica in de openbare ruimte. De inzichten die hieruit voortvloeien zijn waardevol voor gemeenten om gerichte beleidsmaatregelen en ontwerpprincipes te ontwikkelen die een soepele integratie van robots in de samenleving bevorderen.
Tijdens de theatervoorstelling op 13 december 2024 Spot x Kafka moesten de bezoekers zeker nog even wennen aan de aanwezigheid van de robot Spot. Bezoekers gaven aan dat het aan het begin nog niet helemaal vertrouwd voelde. Maar naarmate het duidelijk werd wat Spot allemaal kon, waarom Spot aanwezig was en wat de rol was van Spot in het theaterstuk werd de acceptatie steeds groter. De onderdelen geluid, omgeving en voornamelijk (gesproken) tekst speelde daar een belangrijke rol in.
In eerder onderzoek bleek al dat het publiek robots minder eng of bijzonder vindt als het duidelijk is wat de taak van een robot is. Bijvoorbeeld het gras maaien of een pakketje bezorgen. En ook tijdens deze theatervoorstelling bleek dat de acceptatie het grootst is wanneer het voor de omstander duidelijk is in welke rol de robot aanwezig is. Dat wil zeggen dat (gesproken) tekst, omgeving of geluid hier zeker een rol bij kunnen spelen, zolang het maar duidelijk is welke functie de robot heeft in de ruimte. Deze inzichten zijn dan ook interessant voor gemeenten om mee te nemen wanneer er verdere ontwikkelingen plaatsvinden van het integreren van robots in de openbare ruimte in de toekomst: maak duidelijk richting de menselijke omstanders wat de functie is van de robot, en wat de capaciteiten zijn. Zo zullen mensen sneller accepteren en vertrouwd raken met de robot.
Production by Ulrike Quade Company in collaboration with YES!Delft. This project is part of Region of the Future and Dramaturgy for Devices