Een gemeentelijk zwembad heeft vele rollen te vervullen: kinderen leren er zwemmen, mensen komen samen voor ontspanning en om gezond te blijven. Maar in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag worden de meeste van de 36 gemeentelijke zwembaden nog op gas gestookt. Dit betekent per zwembad een gasverbruik tussen de 100.000 en 150.000 m3, wat neerkomt op een kostenpost tussen de 130.000 en 200.000 euro per jaar. Deze hoge kosten zijn in veel gevallen niet door het zwembad te dekken door beperkte inkomsten, gemeenten moeten daarom vaak inspringen om het financiële gat te dichten.
Naast de hoge kosten stoot een zwembad op gas veel CO2 uit. Met de doelstelling om in 2050 geheel van het gas af te zijn in Nederland zullen ook de zwembaden van het gas af moeten. Hiervoor is echter een financiële investering nodig. Daarnaast zorgt het volle elektriciteitsnet (net congestie) ervoor dat een transitie niet altijd mogelijk is, zoals bijvoorbeeld in de gemeente Lansingerland.
YES!Delft heeft onderzoek gedaan naar zwembaden die de transitie al gemaakt hebben, en dus van het gas af zijn. Hieruit blijkt dat er een goede businesscase is voor zwembaden die overgaan op warmtepompen om de baden te verwarmen, zeker in combinatie met een PV systeem (zonnepanelen) op het dak. Om een gemiddeld zwembad te verduurzamen is de investering ~3.8 miljoen euro. Daarvoor leg je zonnepanelen, voer je isolatieverbeteringen uit en installeer je warmtepompen om het zwembad te verwarmen. Na deze investering zal je gasverbruik 0m3 zijn en door de aangelegde zonnepanelen en isolatieverbeteringen is er geen extra energievraag. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 200.000m3 per jaar. Deze maatregelen zijn niet nieuw en worden al in meerdere zwembaden in Nederland met succes toegepast. Lees bijvoorbeeld het voorbeeld van het energieneutrale zwembad in Leemdobbe.
Daarnaast kan het geëlektrificeerde zwembad een rol vervullen in het net congestieprobleem door te fungeren als energiebuffer. Zwembaden hebben namelijk niet continu energie nodig om warm te blijven, en kunnen dus best even zonder energie. Dus wanneer er een energietekort is op het energienet, worden de warmtepompen van het zwembad uitgeschakeld en wordt de opgewekte energie aan het net geleverd. En op het moment dat er een overschot aan energie is op het energienet, kan het zwembad extra verwarmen om het net te ontlasten. Zo dient de bak water als een energiebuffer.
Er ligt een mooie kans voor de MRDH om een voorbeeldrol te nemen in het verduurzamen van de regio door de zwembaden van het gas af te halen, aangezien het gasverbruik van één zwembad gelijk staat aan ongeveer 100 huishoudens. Met 36 gemeentelijke zwembaden die de transitie nog moeten maken, en de aanname dat het gegeven voorbeeld in dit artikel het gemiddelde is, resulteert dat in:
De investering die daar tegenover staat is 140 miljoen euro, met een terugverdientijd van 17 jaar.
Heeft u een zwembad dat u wilt verduurzamen? Neem contact met ons op en wij delen graag onze kennis. Daarnaast is het raadzaam om voor de start contact op te nemen met de lokale netbeheerder, Stedin in de MRDH, of een zwaardere aansluiting in uw regio mogelijk is en werk samen met een gespecialiseerd bureau.